Doina
Ruști

Cuvinte

În fiecare cuvânt se ascund fapte bogate si vieți. Kilipir nu era doar un cuvânt și nu era doar eticheta pantalonilor lui dragi, ci un fel de rezumat al aventurilor care dovediseră că învățătorul Okimon avusese dreptate și că Bradu Milikopu fusese cu adevărat blestemat. (Manuscrisul fanariot) (2019-06-05)
Cuvinte - Doina Ruști

Dintre comorile secrete ale românilor fac parte cuvintele și epopeea lor ascunsă. Multe nații au făcut eforturi să-și scrie istoria, au investit în imagine. Românii au colectat cuvintele făloase ale altora și-au strecurat în miezul lor un șarpe subțirel, în care este depozitată toată filozofia lor de viață. De exemplu, un neînsemnat sŭdranŭ (rupt), venit din limbile slave, și-a prelungit viața devenind zdreanță, înflorind nu doar ca zdrențuit ori zdrențăros, ci trecând pe nesimțite de la o simplă fâșâie de pânză la harta completă a degradării. Iar în drumul lui a colectat milioane de oameni oropsiți ori detestați.

Manuscrisul fanariot este o carte despre cuvintele cu istorie

Sunt astfel de cuvinte pe care le auzi doar o dată și pe care nu ți le mai poți scoate din cap, din cauza forței lor viperine. Un astfel de cuvânt este și kilipir. O clipocire de lavă. Un chiuit întrerupt. O isterie retezată de fierăstrău. Orice ar fi făcut, se întorcea acolo, la ziua dogoritoare, la gura bătrânului turc, la cuvântul fatal.

(Manuscrisul fanariot, Polirom, 2015)

Uneori e mai folositor să te ascunzi înăuntrul faptelor pe care vrei să le schimbi. Valoarea adevărată a românilor este tocmai această artă de a se amesteca anonim în evenimentele majore. Dacă afli că ceva important s-a petrecut în lume, este imposibil să nu fie acolo și vreo coadă de român.

share on Twitter
share on Facebook