Doina
Ruști

O crimă din Epoca Fanariotă

Pe când scriam Mâța Vinerii, am dat de un personaj care‑a trăit pe la finele secolului al 18‑lea, un anume Dumitrache Banu, adeseori trimis de Alecu Moruzi ca să dezlege conflictele, fiind foarte apreciat pentru claritatea rapoartelor sale. Nu exista situație fără un final mulțumitor pentru toată lumea: certurile, bătăile sau chiar omorurile le avea la degetul mic. În romanul meu el o interoghează pe Pâtca, suspectată c‑ar fi avut un amestec în moartea unchiul ei. Vorbind cu Mihaela Ioniță și cu Răzvan Ursuleanu despre Poirot, detectivul celebru, mi‑am adus aminte și de Dumitrache Banu al nostru. (2019-06-28)
O crimă din Epoca Fanariotă - Doina Ruști

Anul 1794. Un bărbat pe nume Adam, negustor de obor și poate puțintel speculant, ajunge într-o seară acasă făcut zob. Nu se știe ce e cu el, dar cum mai multe zile nu se ridică din pat, e chemat popa, pentru spovedanie, și pe urmă Iane Bărbieru care-și încearcă pe bolnav toate doctoriile. Zadarnic: după câteva zile de suferință, Adam pleacă pe lumea cealaltă, lăsându-și nevasta și cei cinci copii într-o mare suferință.

Pe ea o chema Staica. Dacă n-ar fi fost plângerile ei, n-am fi știut mare lucru. Staica este cea care insistă să fie pedepsiți vinovații, într-o primă instanță, reclamând pe la ispravnicii de județ, apoi la Divan și la Vodă. Acesta din urmă dă ordin să fie cercetat cazul, trimițându-l pe unul dintre oamenii de la Palat, căruia i se dusese vestea de om drept, anume Dumitrache Banu, pe care eu l-am făcut personaj în Mâța Vinerii.

Citeste mai mult: Adevărul

share on Twitter
share on Facebook