Doina
Ruști

Pisica din Dridu

Când mă gândesc la eroi, în primul rând îmi vine în minte o mâță. Este vorba despre un basm, cules de Hasdeu, la 1874, din satul ialomițean Dridu (aceeași localitate celebră cultural&istoric). Prin urmare, mi se pare normal s‑o numesc Pisica din Dridu. (2019-08-08)
Pisica din Dridu - Doina Ruști

Un bărbat fără nume avea un câine și-o pisică, pe care îi considera foarte devotați. Acest om găsește într-o zi un inel vrăjit, care îi îndeplinea toate dorințele. Așa că își face palate, își cumpără trăsuri și o cere de nevastă pe fiica regelui. Fata se opune o bucată de vreme, însă cum Bărbatul Fără Nume (îi putem spune BFN) își putea împlini toate dorințele, în cele din urmă prințesa se căsătorește cu el. La scurt timp, ea își dă seama că puterea lui se afla în inel. Așa că i-l fură și își pune ea însăși o dorință. Cum este lesne de înțeles, îi cere inelului s-o ducă departe de BFN, într-un ținut în care locuia iubitul ei.

Rămas fără inel, părăsitul decade, își pierde averile și este azvârlit în temniță.

Singurii lui prieteni sunt câinele și pisica. Iar povestea abia de aici începe.

Miorlăită și trădătoare, pisica este adeseori socotită o ipocrită, complet lipsită de caracter. Se știe că își cam uită făgăduiala, înșală toate așteptările, cochetând fără alegere cu oricine îi iese în cale. Cu toate că de multe ori loialitatea îi este pusă la îndoială, în povestea aceasta, Pisica din Dridu are o idee strălucită. Ea își dă seama de unde i se trag stăpânului ei toate suferințele și îl convinge pe câine să plece amândoi în căutarea inelului.

Citeste mai mult în Adevărul: adev.ro/pvwsqy

share on Twitter
share on Facebook