Doina
Ruști

L’omino rosso

După 10 ani prin Itaila și la 17 ani de la prima ediție românească (2021-04-10)
L’omino rosso - Doina Ruști

La începutul acestui an, la o distanță de 17 ani de la ediția princeps și la aproape un deceniu de la prima ediție în italiană, romanul Omulețul roșua apărut la Sandro Teti Editore, din Roma, în traducerea lui Roberto Merlo, profesor la Universitatea din Torino și scriitor.

Lansarea în librăriile din Italia - pe 22 aprilie 2021, online.

Evenimentul este remarcabil deoarece rareori se întâmplă ca literatura română să fie reeditată.

„Am decis să publicăm în Italia cartea «Omulețul roșu» de Doina Ruști, pentru că mi-a plăcut foarte mult când am avut șansa să o citesc în traducerea foarte bună a profesorului italian Roberto Merlo. Acesta este primul motiv. Al doilea este dat de dorința de a răspândi în țara mea literatură română contemporană. Recent, am publicat o carte cu scurte povestiri despre perioada Nicolae Ceaușescu, semnate de 17 scriitori români. Sunt foarte fericit să public romanul doamnei Doina Ruști. Doina este o scriitoare extraordinară, cu un simț al umorului fantastic și foarte cunoscută în multe țări.”

Sandro Teti Editore

Prima ediție italiană a „Omulețului roșu”, cea din 2012, a beneficiat de elogii în paginile cotidienelor „La Stampa”, „Il Venerdì di Repubblica”, „Il Libero” sau „Il Cittadino”. (mai mult)

Reeditarea romanului a prilejuit numeroase evenimente.

Trailer de carte: https://www.youtube.com/watch?v=wXejio2X5D4

Omulețul roșu a apărut în 2004, la Ed Vremea, fiind reditat în 2012 într-un proiect coordonat de Mediafax. În momentul de față se află în curs de apariție la Editura Litera.

„Povestea Laurei, personajul principal din «Omulețul roșu», este o aventură în lumea virtuală, explorând tărâmul corupt al visului digital. Orașe enigmatice populate cu pasaje secrete și mesaje indescifrabile, căderi amețitoare în întuneric, căutări suprarenale și zboruri eterice, creaturi monstruoase sau curioase, peisaje străine și tulburătoare, o fetiță, încă nenăscută, care face minuni, o procesiune de pantofi animați, cărări periculoase și o casă albă - toate acestea și multe altele sunt alazarul, pur sentiment al uluirii, un univers halucinat, convulsiv, absurd și o lume coerentă și reală, așa cum doar fantezia înseși poate să fie, o țară a minunilor, electronică, bizară și imprevizibilă, în care Laura se aventurează fermecată și obstinată ca o telematică Alice”.

Roberto Merlo

ICR

share on Twitter
share on Facebook