Doina
Ruști

Depravatul și cititorii lui

Primul ei iubit trecuse pe lumea cealaltă la mai puțin de o oră după ce se iubiseră, lăsându‑i nu doar tristețe, ci și presimțirea că moartea i se trăgea de la ea, îi venise din tenebrele ființei. (2023-05-06)
Depravatul și cititorii lui - Doina Ruști
videoplay
Călărași, Rm Vâlcea, Conacul Drugănescu, București
videoplay
Craiova, TNC. Un film de Mirela Giodea
videoplay
Humanitas Cișmigiu

Volumul de povestiri „Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii”, apărut recent, la ed. LITERA, și-a întâlnit recent cititorii și se pregătește pentru noi întâlniri.

Presa

Agentia de Carte, Bel-Esprit, Adevărul, Acasă.ro

Sibiu Independent, Turnul Sfatului, News, RFI,

Radio Cluj, Oradea în direct, Ziare.com, Bihor Just, Info Oradea, Litere-Oradea

Tribuna; Sibiul Azi

CRAIOVA

Sâmbătă, 4 martie, începând cu ora 14.00, în holul Teatrului Național din Craiova, a avut loc un eveniment, dedicat volumului Depravatul din Gorgani.

Despre această poveste, care duce în cele din urmă în budoarele  secrete ale lumii de altădată, au dialogat Doina RUȘTI și Mihai FIRICĂ.

În „rolul” muzicantului: saxofonistul Bogdan Uță.

Invitați speciali: Aurora Speranța Cernitu, Mihai Ene, Nicolae Vicol, Cătălin Ghiță, Xenia Negrea.

Autografe, fotografii și discuții particulare.

Vineri, 3 martie, ora 12

Î​ntâlnire cu elevii Colegiului Național Frații Buzești și profesoara lor Irina Căpățână

RM. VÂLCEA

Luni, 20 martie, ora 13: Sala de festivități a Colegiului Național Mircea cel Bătrân, Vâlcea

Cu prof. Ana Udrescu, Geanina Oprea și Dana Conea

Ora 16.30 - Librăria Humanitas; amfitrion - Traian Dobrinescu.

CONACUL DRUGĂNESCU

CĂLĂRAȘI

17 martie - Biblioteca Județeană Călărași

cu o prezentare de Stela Anghel

18 martie - Cătrurești Carusel

BUCUREȘTI

Luni, 3 aprilie, la ora 18.30,

În Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Au participat

Doina RUȘTI și invitatul ei special Bogdan SIMION (Cobzarul)

Criticii literari Luana STROE și Ștefan FIRICĂ

și

Ștefan MILUTINIVICI,

Student la Conservator, specializat în cimpoi balcanic

A moderat: Adriana IRIMESCU

PARIS

Festival du Livre

22 aprilie

ORADEA

Joi, 11 mai, începând, ora 12.00, * sala C23, la Facultatea de Litere a Universității din Oradea va avea loc o întâlnire cu Doina Ruști și recentul său volum de povestiri *Depravatul din Gorgani. Întâlnirea se derulează în formula unui atelier de naratologie.

Un eveniment organizat de Facultatea de Litere, editura Litera & librăria Humanitas.

Coordonatoarea atelierului: conf. univ. dr. Ioana CISTELECAN.

SATU MARE, Castelul Károlyi

Vineri, 12 mai, începând cu ora 15:00, Doina Ruști se va afla în județul Satu Mare pentru o întâlnire cu elevii și profesorii. Scriitoarea este invitată la Cercul Pedagogic al profesorilor de limba și literatura română, care se va desfășura la Castelul Károlyi din municipiul Carei.

Evenimentul este organizat sub egida Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, în parteneriat cu Colegiul Național ,,Ioan Slavici”, Castelul Károlyi și Editura Litera.

Coordonatori: prof.dr. Năstaca Pișcoran, prof. dr. Alina Dragoș,  prof. Adriana Gruia, prof. Florica Suciu.

ALBA IULIA

Duminică, 14 mai, începând cu ora 12.00, Doina Ruști ne introduce în universul miraculos al Epocii Fanariote, prin volumul Depravatul din Gorgani.

Evenimentul are loc la Art Cafe.

TG MUREȘ

Luni, 15 mai, Doina RUȘTI se va afla la Tg Mureș, unde va avea mai multe întâlniri, legate de apariția cărții, după cum urmează:

Ora 9.30 - Întâlnire cu studenții Facultății de Litere, pentru un atelier de naratologie: Cum se scrie o poveste. Organizatorul evenimentului - prof. univ.dr. Iulian Boldea, decanul facultății.

Ora 11.30 - Întâlnire cu elevii și profesorii la Colegiul National " Al. Papiu Ilarian". Organizatoarea evenimentului este prof. Raluca Marian.

Ora 18 - Librăria Cărturești: Fanarioți și literatură - o discuție veselă pe marginea volumului Depravatul din Gorgani. Participă, alături de prozatoare, Conf. Univ. dr. Dumitru Mircea Buda, prof. Raluca Marian și prof. Bogdan Rațiu.

Marți, 16 mai, Doina RUȘTI se va afla la Sibiu, unde va avea mai multe întâlniri, legate de apariția cărții, la Colegiul Goga, la Facultatea de Litere și la Librăria Humanitas, după cum urmează:

Ora 12 - Întâlnire cu elevii la Colegiul Național „Octavian Goga”, pentru o discuție pe tema Cum se scrie o poveste.

Ora 15 - Întâlnire cu studenții la Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, pentru un atelier pe tema Geografia literară în romanele Doinei Ruști.

Ora 18 - Librăria Humanitas „Constantin Noica”: întâlnire cu cititorii.

Tema întâlnirii este Artele depravării în veacul fanariot. Alături de scriitoare se vor afla  

lector univ. dr. Alina Bako (ULBS ) și Petru Trăscăian.

Moderează: Andra Tischer.

Întâlnirea este prilejuită de recenta apariție a volumului de povestiri „Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii”. Acesta cuprinde o lume halucinantă, cu o geografie insolită, pe care Doina Ruști a plasat-o în secolul al 18-lea, dând naștere unui adevărat fanariot-cult în literatura de azi.

Continuare a Ciudățeniilor amoroase din Bucureștiul fanariot, cartea aduce alte întâmplări despre excese, pasiuni devastatoare și despre consecințele dorințelor fără cenzură.

Volumul pornește de la personajul sugerat în titlu, un libertin, care lasă moștenire cartea despre regurile neștiute ale desfrâului. Este vorba despre 17 reguli, fiecare conținând câteva povestiri tematice.

„ Fiecare povestire pornește de la faptele știute și duce la cele întâmplate în teritoriile tenebroase, acolo unde începe depravarea.” (Doina Ruști)

Povestirile sunt însoțite de ilustrații.

„Curând s-au răspândit zvonuri despre dezmățul de la Gorgani, iar prin oraș au apărut femeile, care erau - cum să vă spun? - ca niște dovezi din cenușă, ca niște bijuterii scăpate dintr-un incendiu. Nu conta deloc starea lor socială, moralitatea ori alte rahaturi luate în seamă de analiști. Femeile astea - se vedea de departe că aveau o experiență comună. Păreau renăscute, întărite cu cine știe ce elixir. Până și veșmintele erau altfel, scoase în față prin câte un detaliu neașteptat, un nasture de argint, o plasă de perle căzută cu eleganță pe o ureche, un ciorap ieșit în inele și valuri de sub șalvari.

Toate astea le observase Eleni și le notase cu grijă pe marginea unei cărți, una dintre acele cărțoaie cu poze frumoase, scrisă într-o limbă necunoscută. Noroc cu Eleni, care se îndurase să-i dea valoare, altfel nimeni n-ar fi întârziat pe o carte ca aia.

Urmărind faptele, ajunsese să creadă că Depravatul de la Gorgani le făcea ceva acelor femei, poate le dădea otrăvuri ori elixire, le adăuga în sânge un demon ori o stafie, un duh al unei lumi inaccesibile prostimii de rând. Femei neînsemnate, slujnice conștiincioase, coconițe măritate cu demnitate, mame blânde, care nu ieșiseră noaptea pe stradă în viața lor, fetișcane nesărutate, chiar coconeturi bătrâne, preotese cu mila întipărită pe față, cârciumărese nerușinate, blidărese din golănimea orașului, în sfârșit, până la urmă orice femeie ajunsă în casa Depravatului din Gorgani - devenea marcă înregistrată.”

(Doina Ruști – Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii, ed. LITERA, 2023)

„Doar ochiul introspectiv al autoarei și talentul său scriitoricesc fac ca bucăți de hârtie îngălbenită de trecerea timpului să fie capabile să transpună chipuri și veșminte, moravuri și bizarerii amoroase din peisajul bucureștean fanariot.”

Claudiu Turcitu

„Iubiri imposibile, scrise cu talentu-i binecunoscut, ridică perdeaua de pe o lume surprinzătoare.”

Eugen Negrici

DOINA RUȘTI, prozatoare de referință, cu certă contribuție atât în neogotic, cât și în în realismul psihologic, apreciată pentru originalitate și erudiție epică, a scris trilogia fanariotă, (Homeric, Mâța Vinerii, și Manuscrisul fanariot) și romane cu miză socială puternică: Fantoma din moară, Lizoanca, Logodnica etc.

Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot și Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii.

Traduse în numeroase limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative în publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Ed. LITERA

București, str. Moeciu 7A

share on Twitter
share on Facebook